Radio Białystok | #eksperyment | Jak zrobić własne masło i twaróg? Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

Jak zrobić własne masło i twaróg? Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

autor: Andrzej Ryczkowski, Kamil Kalicki

16.03.2018, 15:20, akt. 12:04

Polacy płacą za masło o blisko 50 proc. więcej niż Finowie i mniej więcej tyle samo, co Holendrzy. Mimo, że jego cena na światowych rynkach spada, to w polskich sklepach obniżki są skromniejsze niż w innych krajach - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak zrobić masło i twaróg - sprawdzają Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski, fot. Joanna Szubzda
Jak zrobić masło i twaróg - sprawdzają Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski, fot. Joanna Szubzda


0:00
0:00
Jak zrobić własne masło i twaróg? - eksperyment Andrzeja Ryczkowskiego i Kamila Kalickiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Własna produkcja masła

Sposobem na tańsze masło może być jego własna produkcja. Jak przekonuje dietetyczka Magdalena Radziszewska to bardzo proste - wystarczy śmietanka i słoik.

Potrzebujemy śmietanki, takie prawdziwej, bez żadnych dodatków, najlepiej trzydziesto-, trzydziestosześcioprocentowej i słoika, w wersji bardziej zaawansowanej miksera. Ważne, żeby ta śmietanka była schłodzona. Po kilku minutach potrząsania bądź ubijania powstaje masło

- mówi Magdalena Radziszewska.

Jak śmietanka zamienia się w masło?

- Wszystko przez tłuszcze, które znajdują się w śmietanie i śmietance. Te tłuszcze są otoczone wodą i białkiem, które powodują, że one się "dyspergują", czyli rozpraszają się, unoszą w roztworach wodnych, czyli w mleku, czy w śmietanie. Ubijanie sprawia, że tłuszcze się bardziej zlepiają, łączą przez co tworzy się nam masło - tłumaczy Agnieszka Wilczewska z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku.

Co jeszcze możemy przygotować sami w domu?

- Sposobem naszych babć, czy mam możemy zrobić sobie pyszny twarożek. Wystarczy, że weźmiemy jedno opakowanie jogurtu typu greckiego, włożymy je do sitka z gazą i odstawimy do lodówki na trzy dni - radzi Magdalena Radziszewska.

Za powstawanie twarogu z jogurtu odpowiada zupełnie inny proces niż w przypadku ubijania masła.

Dochodzi do zakwaszania, działają bakterie kwaso-mlekowe, które powodują, że laktoza z jogurtu jest "zjadana" przez bakterie i powstaje kwas mlekowy. Powoduje on wytrącanie, czyli zakwaszanie białka. Białko się ścina, powstaje zwar, który później można odsączyć, a to co zostanie, to jest serwatka

- mówi Agnieszka Wilczewska z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku.

Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski przetestowali oba sposoby, zarówno na produkcję masła, jak i twarogu.

| red: mag


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


W czym może pomóc aplikacja CITTy? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

9.03.2018, 08:47

Blisko 4 tysiące zgłoszeń wpłynęło do Urzędu Miejskiego w Białymstoku za pośrednictwem aplikacji CITTy.


Jakość powietrza w Białymstoku - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

2.03.2018, 15:20

Coraz częściej sięgamy po urządzenia, które monitorują stan jakości powietrza. W internetowych sklepach najprostsze mierniki można kupić w cenie od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, ale są i takie, na które wydamy kilka tysięcy.


Suplementy diety – czy warto je stosować? Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

23.02.2018, 14:07

Suplementy diety zażywa ponad 70 % Polaków - wynika z danych Instytutu Ochrony Zdrowia. Najczęściej sięgamy po nie bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem.


Czy temperatura w Białymstoku wszędzie jest taka sama? Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

9.02.2018, 15:49

Mimo stosowania coraz bardziej zaawansowanych matematycznych modeli, długoterminowe prognozy pogody to ciągle wróżenie z fusów. Najlepiej sprawdzają się te krótkoterminowe, a i one nie gwarantują stuprocentowej dokładności.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok