Radio Białystok | Gość | Andrzej Fiedoruk - pisarz
W najnowszej książce Andrzeja Fiedoruka można przeczytać o białostockich karczmach i zajazdach.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
O książce "W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach" z jej autorem Andrzejem Fiedorukiem rozmawia Grzegorz Pilat.
Fragment rozmowy:
Andrzej Fiedoruk: To jest druga część takiej jakby trylogii, pierwsza to była "Historia podlaskich smaków", a ta jest właśnie o białostockich karczmach, zajazdach. Tutaj nie znajdziemy zbyt wielu informacji o tym, co się dzieje współcześnie, ale czytelnikom mogę obiecać, że już podjęte są prace nad trzecią częścią, która będzie nazywała się "Współczesna kuchnia podlaska". Ona będzie już konkretnie mówiła o współczesnych restauracjach, o tym, co się dzisiaj jada na Podlasiu.
Grzegorz Pilat: Jak rozumiem, część z tych restauracji, lokali które pan opisał już na pewno nie istnieje, ale pewnie część jeszcze jest.
Część została. Zostały takie kultowe lokale jak Astoria, Cristal, Spodki. Jak to wszystko, co było wybudowane w czasie dożynek, czyli dwa lokale Kasztelanka i Przepiórka przy Akademickiej.