Smaki Podlasia


Smaki Podlasia

Babka, kiszka i placki ziemniaczane, kartacze, sękacze... Z tego słynie nasz region. Ale specjałów, które oferują podlaskie gospodynie jest znacznie więcej. W województwie podlaskim kuchnia polska miesza się między innymi z litewską, białoruską, ukraińską i tatarską. Takiego bogactwa potraw nie ma chyba w żadnym zakątku Polski. Dodatkowo, aby skosztować wszystkich specjałów trzeba przygotować się na wielogodzinną ucztę, ponieważ mieszkańcy słyną ze szczególnej gościnności.

Osobiście się o tym przekonałam zbierając podlaskie przepisy kulinarne. A każda gospodyni na tę samą potrawę ma własne pomysły. I chętnie się nimi dzieli. Zapraszam do wypróbowania ich receptur.

NIEDZIELA 13:45
PIĄTEK 12:45 (powt.)

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS







Pierogi nadbużańskie - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz

Pierogi nadbużańskie z farszem z gęsiny.



Serowe kotlety - przepis Doroty Krynickiej z Korycina

Serowe kotlety są doskonałe nawet na główne, obiadowe danie.



Faworkowe róże - przepis Doroty Krynickiej z Korycina

Przepis na karnawałowe róże z ciasta faworkowego.



Pączki - przepis Izabeli Chwiećko z Laskowszczyzny

Pączki - przepis Izabeli Chwiećko z Laskowszczyzny



Pierogi "szlachcice" - przepis Joanny Jakubiuk z Bielska Podlaskiego

Pierogi "szlachcice" - przepis Joanny Jakubiuk z Bielska Podlaskiego




źródło: www.radio.bialystok.pl​