Ta strona używa plików cookie. Dowiedz się więcej o zmianie ustawień cookie w przeglądarce i celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Smaki Podlasia
Renata Reda, foto: Monika Kalicka
Babka, kiszka i placki ziemniaczane, kartacze, sękacze... Z tego słynie nasz region. Ale specjałów, które oferują podlaskie gospodynie jest znacznie więcej. W województwie podlaskim kuchnia polska miesza się między innymi z litewską, białoruską, ukraińską i tatarską. Takiego bogactwa potraw nie ma chyba w żadnym zakątku Polski. Dodatkowo, aby skosztować wszystkich specjałów trzeba przygotować się na wielogodzinną ucztę, ponieważ mieszkańcy słyną ze szczególnej gościnności.

Osobiście się o tym przekonałam zbierając podlaskie przepisy kulinarne. A każda gospodyni na tę samą potrawę ma własne pomysły. I chętnie się nimi dzieli. Zapraszam do wypróbowania ich receptur.

Smaki Podlasia w niedzielę o 13:45 (powtórka w piątki o 12:45) - zaprasza Renata Reda
foto: Renata Reda
15 stycznia 2017, 14:00
Stuliściec
foto: Renata Reda
8 stycznia 2017, 14:00
Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową.
Sękacz, fot. Renata Reda
25 grudnia 2016, 13:58
Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska.
Barszcz grzybowy, fot. Renata Reda
18 grudnia 2016, 13:58
Barszcz grzybowy - przepis Grażyny Sacharczuk ze wsi Dubiny w gminie Hajnówka.
Zupa śledziowa na zimno, foto: Renata Reda
27 listopada 2016, 14:00
Zupa śledziowa na zimno
WASZE KOMENTARZE: (6)
Dodaj komentarz
grażyna 10 listopada 2016 20:42:50 Ludzie z Podlasia są biedniejsi niż w innych regionach Polski, ale są bardziej szczerzy i goscinni, a kuchnia jest prosta i bardzo smaczna. Polecam turystom gorące lata na Podlasiu, ja za upalnymi latami na Podlasiu tęsknię, nie ma tego na Pomorzu no i te skąpane w kwiatach piękne ogródki przy domach. Poznajcie nieznane Podlasie, polecam
Paweł 9 kwietnia 2016 21:21:42 Nasza tołkanica (w Bielsku Podlaskim) wyglądała trochę inaczej. Pozostałe z obiadu ziemniaki mama mieszała z przesmażoną na dowolnym tłuszczu, na brązowo cebulą. Stawiała to na kilka godzin na stygnącej kuchni kaflowej w żeliwnym rondelku. Całość po kilku godzinach pokrywała się z wierzchu skorupką, a cebula barwiła ziemniaki w brązowe kropki. Potrawa prosta, a ile przyjemności
Mark 5 kwietnia 2016 12:54:30 Zakochałem się w Podlasiu, ludzie są tam naprawdę bardzo gościnni. Pozdrawiam Podlasiaków :)
tadeo 8 lutego 2016 09:54:51 To wioska skąd pochodzi truskawka ?
anna 30 stycznia 2016 12:40:51 Rodzina Pani Cudnik jest bardzo gościnna i robią tego dużo,żeby kogoś poczęstować.Nie jestem rodaczką Borkowa,ale znam ten smak od wielu lat.Są bardzo smaczne.Pamiętam te robione na kuchni węglowej,a obecne nie są gorsze.
piotr 24 kwietnia 2015 15:54:11 ja najbardziej lubie z kiełbasą. a z 3 kg ziemniaków to wcale nie jest tak dużo, wiem bo to moja właśnie mama to opisuje. Ps kiedyś zawsze robiło się sporo dlatego że wszyscy pracowali ciężko jak nie w polu to w lesie przy ścince