Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże

20 marca 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże

Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże.

Składniki na zakwas:

1 szklanka mąki żytniej razowej,
1 litr wody,
3 ząbki czosnku (lekko zmiażdżone i nacięte),
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
skórka z kromki razowego chleba.

Przygotowanie zakwasu:
W misce mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy talerzykiem (żeby była szczelina) oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3–4 dniach zakwas będzie gotowy.

Składniki na wywar:

warzywa: por, seler, marchew, pietruszka, cebula
pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, suszony lubczyk, natka pietruszki, suszony seler, majeranek

Przygotowanie żuru:

Wszystkie składniki gotujemy, po czym odcedzamy warzywa i pozostałości ziół. Do wywaru (w którym można też ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki) dodajemy zakwas i majeranek, i zagotowujemy.

Białą kiełbasę sparzamy w wodzie - nie gotujemy, bo będzie sucha. Gotujemy też jajka na twardo. Pokrojoną w plastry kiełbasę i przekrojone jajka zalewamy na talerzu żurkiem.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​