Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

30 września 2016

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Składniki:

giczki jagnięce
maślanka lub jogurt naturalny
marchew
papryka słodka
pieprz, szałwia, mięta
pieczarki

Przygotowanie:

Giczki jagnięce marynujemy przez noc w maślance lub jogurcie naturalnym, nacieramy pieprzem, szałwią, miętą, pokrojoną marchwią i papryką. Odstawiamy, by mięso przeszło przyprawami. Potem obsmażamy na patelni. Następnie wstawiamy do piekarnika razem z warzywami, w których mięso się marynowało. Pieczemy około 1 godz. 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Podajemy razem z warzywami i sosem z marynaty, z podsmażoną kiszką ziemniaczaną, buraczkami i pieczarkami. Ugotowane lub upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz i trochę soku cytryny lub octu. Pokrojone pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), warzywa mają się podpiec, woda z nich ma odparować. Jeśli je posolimy, to woda odparuje szybciej. (rr/kc)


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Ciasto szpinakowe - przepis Dominiki Baszeń z Białegostoku

Atrakcyjnie wygląda i jest też dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do diety dziecka.







Szuba w nieco innej odsłonie - przepis Mateusza Pietranika z Białegostoku

Szuba w nieco innej odsłonie - przepis Mateusza Pietranika






źródło: www.radio.bialystok.pl​

Polskie Radio Białystok Polskie Radio Białystok

      


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok