Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa cebulowa - przepis Grażyny Sacharczuk ze wsi Dubiny w gminie Hajnówka
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zupa cebulowa - przepis Grażyny Sacharczuk ze wsi Dubiny w gminie Hajnówka
Składniki:
1 kg ziemniaków
6-7 średnich cebul cukrowych
majeranek
2 łyżki octu
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki i pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Do gotującej się wody z liściem laurowym i zielem angielskim dodajemy ziemniaki (pokrojone na cienkie paski, jak frytki). Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w cienkie wiórki cebulę. Gdy warzywa będą miękkie, zabielamy je mlekiem, w którym wymieszaliśmy około dwóch łyżek mąki. Dodajemy majeranek (powinno być go dosyć sporo) i ocet (w zależności od upodobań). Przyprawiamy też solą i pieprzem czarnym. Na koniec do zupy dodajemy podsmażoną na oleju cebulę. (rr/mm)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda