Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Barszcz grzybowy - przepis Grażyny Sacharczuk ze wsi Dubiny
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Barszcz grzybowy - przepis Grażyny Sacharczuk ze wsi Dubiny w gminie Hajnówka.
Składniki:
garść suszonych grzybów leśnych (całych)
cebula
olej
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Grzyby moczymy kilkanaście minut w wodzie. Gotujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy wypłukane grzyby i gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu, przyprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowany barszcz okraszamy podsmażoną na oleju cebulą. Serwujemy z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, podanymi w oddzielnej miseczce.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda