Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Czenaki - przepis Waldemara Pieczulisa z Puńska
Składniki:
marchew
kapusta biała i kiszona
ziemniaki
cebula, czosnek
szynka wieprzowa
liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
bulion
Przygotowanie:
Szynkę przez dobę marynujemy w pieprzu, soli i majeranku. W glinianym garnku układamy warstwami: najpierw startą na tarce o grubych oczkach marchew, liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną surową kapustę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem (na przykład gotowanym na kurczaku). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (20 stopnie Celsjusza). Potem na wierzch garnka dajemy kapustę kiszoną i pieczemy w piekarniku jeszcze przez 5 minut. Podajemy ze śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda