Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi ruskie - przepis Urszuli Uściniak z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi ruskie - przepis Urszuli Uściniak z Siemiatycz
Składniki:
farsz: ugotowane ziemniaki (osolone), twaróg, podsmażona cebula
ciasto: mąka, olej, woda
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy rozgnieciony ser i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę ugniatamy z odrobiną oleju i zalewamy gorącą wodą. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła, na które nakładamy farsz. Lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około minuty po ich wypłynięciu na wierzch. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami, lub kwaśną śmietaną. (rr/mak)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda