Pieróg litewski - przepis Marii Pieczulis z Puńska

29 stycznia 2017

foto: Renata Reda
foto: Renata Reda



0:00
0:00
Pieróg litewski - przepis Marii Pieczulis z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pieróg litewski - przepis Marii Pieczulis z Puńska

Składniki:

farsz: 1 kg szynki wieprzowej, pół kilograma cebuli, sól, pieprz
ciasto: 1 kg mąki, kostka masła, szklanka śmietany (18%), 4 jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Mięso grubo mielimy, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W misce z mąką siekamy masło, dodajemy sól, cukier i zagniatamy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, mieszamy, po czym wlewamy to do mąki i znowu zagniatamy. Dosypujemy mąki, aż ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów. Wycinamy koła o średnicy około 12 cm. Nadziewamy farszem, sklejamy i skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, splotem do góry. Pieróg smarujemy białkiem z jajka. Wkładamy do piekarnika na 35 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). (rr/mak)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok