Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pieróg litewski - przepis Marii Pieczulis z Puńska
Składniki:
farsz: 1 kg szynki wieprzowej, pół kilograma cebuli, sól, pieprz
ciasto: 1 kg mąki, kostka masła, szklanka śmietany (18%), 4 jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Mięso grubo mielimy, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W misce z mąką siekamy masło, dodajemy sól, cukier i zagniatamy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, mieszamy, po czym wlewamy to do mąki i znowu zagniatamy. Dosypujemy mąki, aż ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów. Wycinamy koła o średnicy około 12 cm. Nadziewamy farszem, sklejamy i skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, splotem do góry. Pieróg smarujemy białkiem z jajka. Wkładamy do piekarnika na 35 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). (rr/mak)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda