Faworkowe róże - przepis Doroty Krynickiej z Korycina

25 lutego 2017

Karnawałowe róże, fot. Renata Reda
Karnawałowe róże, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Faworkowe róże - przepis Doroty Krynickiej z Korycina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki: 

2 żółtka i 2 całe jajka 

3 szklanki mąki pszennej 

1 łyżka śmietany 

1 łyżka masła 

1 łyżeczka octu lub spirytusu 

cukier puder, cukier waniliowy

olej do smażenia 

konfitura do dekoracji 

Przygotowanie: 

Roztrzepujemy jajka (2 cale i 2 żółtka) z odrobiną cukru waniliowego. Wlewamy je do miski z mąką, dodajemy łyżkę masła i śmietany. Zagniatamy ciasto dodając łyżeczkę octu lub spirytusu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy je na pół godziny. Potem znowu chwilę ugniatamy i następnie rozwałkowujemy. Wykrawamy koła o trzech różnych średnicach. Trzy różne krążki sklejamy ze sobą białkiem z jajka i nożykiem nacinamy w czterech miejscach, tworząc kwiatowe płatki. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Faworkowe róże powstają błyskawicznie. Wykładamy je na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem, środek dekorujemy konfiturą.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok