Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
2 żółtka i 2 całe jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu lub spirytusu
cukier puder, cukier waniliowy
olej do smażenia
konfitura do dekoracji
Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajka (2 cale i 2 żółtka) z odrobiną cukru waniliowego. Wlewamy je do miski z mąką, dodajemy łyżkę masła i śmietany. Zagniatamy ciasto dodając łyżeczkę octu lub spirytusu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy je na pół godziny. Potem znowu chwilę ugniatamy i następnie rozwałkowujemy. Wykrawamy koła o trzech różnych średnicach. Trzy różne krążki sklejamy ze sobą białkiem z jajka i nożykiem nacinamy w czterech miejscach, tworząc kwiatowe płatki. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Faworkowe róże powstają błyskawicznie. Wykładamy je na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem, środek dekorujemy konfiturą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda