Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi nadbużańskie - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi nadbużańskie - przepis Rafała Rogali z Siemiatycz
Składniki na farsz:
gęś, tłuszcz z gęsi
jabłka
soczewica
cebula
pietruszka
marchew
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
majeranek
Składniki na ciasto:
mąka
żółtko z jajka
woda
szczypta soli
łyżka masła
Przygotowanie: Gęś gotujemy w wywarze warzywnym (pietruszka, marchew, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach (jak na kotlety mielone), dodajemy też zmieloną ugotowaną soczewicę. Na rosole będzie unosił się tłuszcz, który zbieramy i też dajemy do zmielonego mięsa i soczewicy. Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i skrojone jabłko. Jeśli delikatnie posolimy cebulę, to się nie spiecze, będzie lekko zarumieniona. Cebulę z jabłkiem też dodajemy do mięsa. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (powinien być dość mocno pieprzny).
Ciasto przygotowujemy z mąki, żółtka i wody (delikatnie solimy). Dajemy też łyżkę masła. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 20 minut. Potem rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody. Wyjmujemy chwilę po ich wypłynięciu na wierzch. Podajemy z okrasą i posypane koperkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda