Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Rogaliki - przepis Krystyny Burak z Szumowa w gminie Korycin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg mąki
2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
2 jajka
pół szklanki cukru
pół kostki drożdży (5 dkg)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy pół kilograma mąki (czekamy aż mąka będzie miała temperaturę pomieszczenia). Podgrzewamy szklankę mleka i dodajemy pokruszone drożdże. Pół szklanki cukru roztrzepujemy z jajkami na jednolitą masę i dodajemy dwie łyżki oleju. Do miski z mąką wlewamy wszystkie te składniki i jeszcze jedną szklankę ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i stopniowo dosypujemy resztę mąki, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę je wyrabiamy. Odstawiamy je na 20 minut, by trochę urosło. Potem dzielimy je na osiem części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Taki okrągły cienki placek dzielimy na osiem trójkącików. Nadziewamy marmoladą i zwijamy, układamy na blasze.
Pieczemy około 20 minut (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda