Pielmieni - przepis Emilii Jabłońskiej z Tykocina

30 kwietnia 2017

Pielmieni - przepis Emilii Jabłońskiej z Tykocina, fot. Renata Reda
Pielmieni - przepis Emilii Jabłońskiej z Tykocina, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pielmieni - przepis Emilii Jabłońskiej z Tykocina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

Farsz:

wołowina i wieprzowina w proporcjach 1:1

bulion (np. z kaczki i warzyw)

duża ilość czosnku i cebuli

sól, pieprz

Ciasto:

mąka

gorąca woda

odrobina oleju

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe i wołowe mielimy przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oraz sporą ilość bulionu. Składniki dokładnie mieszamy.

Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę oleju i zagniatamy. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz (powinno być go sporo, pierożek powinien być prawie przeźroczysty), sklejamy w półksiężyc. Następnie sklejamy też rogi na kształt wigilijnego uszka, które potem odpowiednio wywijamy i formujemy pielmieni. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy np. z okrasą z boczku lub z roztopionym masłem, lub ze śmietaną i pieprzem, lub nawet pokropione octem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok