Pasztet z selera - przepis Jolanty Makar z Krynek

18 czerwca 2017

Pasztet z selra, fot. Renata Reda
Pasztet z selra, fot. Renata Reda

Pasztet z selera - przepis Jolanty Makar z Krynek

Składniki: 

  • 1,3 kg selera,
  • kostka margaryny,
  • 4 jajka, 
  • żurawina, 
  • szklanka bułki tartej (lub pół szklanki bułki tartej i pół szklanki kaszy manny), 
  • sól, 
  • papryka suszona ostra, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • cebula, 
  • pieprz ziołowy, 
  • suszone pomidory, 
  • czosnek niedźwiedzi, 
  • bazylia

Przygotowanie: 

Obrany seler tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w garnku z dodatkiem szklanki wody, margarynę z odrobiną soli, na wolnym ogniu około godziny, co chwila mieszając. Potem dodajemy szklankę bułki tartej (albo pół szklanki bułki a pół szklanki manny), żółtka, przyprawy i podsmażoną cebulę z podsmażonym czosnkiem. Białka ubijamy z odrobiną soli. Potem je dodajemy do masy selerowej i delikatnie mieszamy, by piana nie opadła. Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszając. Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza w piekarniku z nawiewem. Po upieczeniu, pasztet musi wystygnąć. Kroić go można dopiero po kilku godzinach.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS
















źródło: www.radio.bialystok.pl​