Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa z pokrzywy - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zupa z pokrzywy - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej.
Składniki:
liście pokrzywy
ziemniaki, pietruszka i susz warzywny
sól, pieprz, serek do zagęszczenia zupy lub śmietana, grzanki
masło lub olej konopny
Przygotowanie:
Oddzielnie gotujemy warzywa i pokrzywę. Pokrzywa musi być młoda, liście dokładnie wypłukane. Po ugotowaniu warzyw i pokrzywy całość mieszamy i miksujemy na gładki, gęsty krem, Dodajemy masło. Dodajemy serek, by zagęścić zupę. Na wierzch kładziemy malutkie grzanki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda