Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Papryki faszerowane - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej
Papryki faszerowane - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej.
Składniki:
czerwone papryki,
mięso z indyka
kasza jęczmienna
świeża natka z pietruszki
pieczarki, cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jęczmienną mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą (pokrojone w kostkę), z natką pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Wydrążone papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odkrojoną częścią papryki z ogonkiem. Szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny (190 stopni Celsjusza z termoobiegiem).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda