Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z trzech serów - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
0,5 litra wody
odrobina oleju i soli
ser żółty, pleśniowy, twaróg
pomidory, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy dzień wcześniej i zawinięte w folię odstawiamy do lodówki. Sery w równych proporcjach tarkujemy, następnie lepimy z nich kulki, czy wrzeciona. Łatwiej wtedy nadziewać ciasto. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy porwane liście świeżej bazylii, wyciśnięty czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażamy kilkanaście sekund. Na tak przygotowanym sosie podajemy pierogi.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda