Pierogi z trzech serów - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

29 września 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Pierogi z trzech serów - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

Składniki:

1 kg mąki pszennej

0,5 litra wody

odrobina oleju i soli

ser żółty, pleśniowy, twaróg

pomidory, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy dzień wcześniej i zawinięte w folię odstawiamy do lodówki. Sery w równych proporcjach tarkujemy, następnie lepimy z nich kulki, czy wrzeciona. Łatwiej wtedy nadziewać ciasto. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy porwane liście świeżej bazylii, wyciśnięty czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażamy kilkanaście sekund. Na tak przygotowanym sosie podajemy pierogi.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​