Pierogi ze szpinakiem - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

6 października 2017

Pierogi ze szpinakiem - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda
Pierogi ze szpinakiem - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda

Pierogi ze szpinakiem - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

Składniki:

1 kg mąki pszennej

0,5 litra wody

odrobina oleju i soli

szpinak

ser żółty

czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały 

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy dzień wcześniej i zawinięte w folię odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy farsz: szpinak - jeśli jest mrożony - rozmrażamy, jeśli świeży - dusimy na masełku, a potem siekamy. Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach i dodajemy do szpinaku.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy kółka i napełniamy farszem. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. 

Podajemy z palonym masłem czosnkowym albo posypujemy żółtym serem. 


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​