Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

13 października 2017

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda
Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku, fot. Renata Reda

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku

Składniki:

Farsz:

- tłusty ser twarogowy

- kasza gryczana

- cebula

- sól i pieprz

Ciasto: 

- 1 kg mąki, 

- pół litra wody,

- olej, 

- sól.

Sposób przygotowania:

Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w proporcjach 1:2. Na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, bez soli.

Po ugotowaniu do kaszy dodajemy ser biały, następnie odrobinę usmażonej, wystudzonej cebuli, sól i  pieprz. Wszystko razem zagniatamy do takiej masy, aby łatwo było nałożyć ją łyżeczką.  

Ciasto: Na kilogram mąki, najlepiej drobno mielonej, dodajemy pół litra wody, odrobinę oleju i sól, żeby ciasto nie było jałowe. Ciasto ugniatamy, wałkujemy, wycinamy z niego kółeczka, nakładamy farsz i łyżeczką zaklejamy pierogi.

Następnie pierogi wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Podajemy gorące np. z cebulką na oliwie.



Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​