Szarlotka - przepis Elżbiety Hryszko z Bombli w gminie Korycin

19 listopada 2017

Szarlotka - przepis Elżbiety Hryszko, fot. Renata Reda
Szarlotka - przepis Elżbiety Hryszko, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Szarlotka - przepis Elżbiety Hryszko z Bombli | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki na ciasto:


3 szklanki mąki pszennej

250 g masła roślinnego

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel olejku migdałowego

1-1,5 kg jabłek, cynamon i cukier, sól

wiórki kokosowe, łyżka masła


Krem: 

szklanka cukru, 

2 budynie, 

kostka masła, 

pół litra mleka.


Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka gotujemy pół godziny z dodatkiem cukru i cynamonu. Odstawiamy, by wystygły.

Mąkę i ciepłe masło roślinne ugniatamy z proszkiem do pieczenia i żółtkami z jajek. Dodajemy też kilka kropel olejku migdałowego i łyżkę cukru. 1/3 ciasta zawijamy w folię i na pół godziny odkładamy do zamrażarki.

W wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy na dnie ciasto. Na nie nakładamy warstwę podsmażonych jabłek. Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, dosypując podczas ubijania szczyptę soli i pół szklanki cukru. Tak przygotowaną pianę nakładamy na ciasto i z jabłkami. Następnie na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, które chłodziło się w zamrażarce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 45-50 minut (180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem). 

Wiórki kokosowe podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła. Cały czas mieszamy, by nie przypalić, tylko zarumienić.

Mleko gotujemy i dodajemy budyń, który po ostygnięciu mieszamy z masłem. Następnie krem nakładamy na upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok