Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bakłażanowa przekąska - przepis Jana Dmitruka z Mielnika
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Bakłażanowa przekąska - przepis Jana Dmitruka z Mielnika
Produkty:
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry i solimy. Po godzinie obmywamy go wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Farsz przygotowujemy z sera tofu, orzechów, pomidorów suszonych, bazylii, oliwy, doprawiamy do smaku. Plastry bakłażanu smarujemy farszem i zawijamy. Ściśle układamy w posmarowanej olejem brytfannie. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Podajemy na zimno lub gorąco z dodatkiem sosu np. czosnkowego.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda