Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Produkty - ciasto:
1 kg mąki pszennej
300 ml mleka
2 żółtka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia
Produkty - farsz:
filet z kurczaka
wątróbka drobiowa
marchew, cebula, sól, pieprz, curry, czosnek
Przygotowanie:
Mąkę zaparzamy gorącym mlekiem, dodajemy żółtka oraz sól i proszek do pieczenia. Ugniatamy i odstawiamy na godzinę-dwie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy wątróbkę, jednocześnie ją rozdrabniając, dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Ciasto cienko rozwałkowujemy, formujemy pieroga wielkości dłoni. Sklejając go staramy się, by w środku nie było powietrza. Tak przygotowane pierogi smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Podajemy z sałatką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda