Kreplach - przepis Dawida Siniło z Tykocina

1 grudnia 2017

Kreplach - przepis Dawida Siniło, fot. Renata Reda
Kreplach - przepis Dawida Siniło, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kreplach - przepis Dawida Siniło z Tykocina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Produkty - ciasto:

1 kg mąki pszennej

300 ml mleka

2 żółtka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia

Produkty - farsz:

filet z kurczaka

wątróbka drobiowa

marchew, cebula, sól, pieprz, curry, czosnek


Przygotowanie:

Mąkę zaparzamy gorącym mlekiem, dodajemy żółtka oraz sól i proszek do pieczenia. Ugniatamy i odstawiamy na godzinę-dwie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy wątróbkę, jednocześnie ją rozdrabniając, dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Ciasto cienko rozwałkowujemy, formujemy pieroga wielkości dłoni. Sklejając go staramy się, by w środku nie było powietrza. Tak przygotowane pierogi smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Podajemy z sałatką.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok