Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy dzień wcześniej i zawinięte w folię odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy farsz: borowiki moczymy w gorącej wodzie, kapustę odciskamy z soku, ją i borowiki drobno kroimy i zalewamy wodą z borowików. Gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje woda i kapusta będzie miękka (około godziny). Kapustę podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą (wcześniej podsmażoną). Farsz przyprawiamy w miarę potrzeby solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy kółka i napełniamy farszem. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Możemy też smażyć na głębokim oleju.
Podajemy na przykład z podsmażoną cebulką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda