Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kompot z łodyg malin Pauliny Turżonek z Bargłowa Kościelnego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Na podlaskich wigilijnych stołach musi być 12 potraw, królują ryby, ale w różnych częściach naszego regionu, pojawiają się też różne smakołyki. Kompot z łodyg malin poleca Paulina Turżonek z Bargłowa Kościelnego
Przygotowanie:
3–4 suche łodygi malin, najlepiej leśnych, opłukać, pociąć lub połamać na kawałki, tak by weszły do garnka. Zalać 1 l wrzątku, gotować 15 min pod przykryciem. Odstawić. Ciepły (40°C) kompot dosłodzić miodem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda