Babka dyniowa - przepis Jana Dmitruka z Mielnika

5 stycznia 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Babka dyniowa - przepis Jana Dmitruka z Mielnika - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Babka dyniowa - przepis Jana Dmitruka z Mielnika


Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • cukier wanilinowy
  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki
  • kruszonka - 1/3 kostki margaryny, pół szklanki cukru, szklanka mąki i cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną dynię gotujemy w małej ilości wody. Ostudzone warzywo blendujemy i dodajemy: cukier, olej, mąkę, drożdże, cukier wanilinowy, sól oraz np. rodzynki. Zagniatamy ciasta i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. W tym czasie robimy kruszonkę - zagniatamy z margaryny, mąki i cukru. Blachy (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do nich ciasto. Na jego wierzch sypiemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem) około 30 minut.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok