Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gołąbki - przepis Jolanty Marchel z Bombli w gminie Korycin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Gołąbki - przepis Jolanty Marchel z Bombli w gminie Korycin
Składniki:
Przygotowanie:
Kapustę (z wydrążonym głąbem) zaparzamy w garnku z wodą i stopniowo odrywamy pojedyncze liście (kapustę gotujemy na małym ogniu). Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielimy i mieszamy je z ryżem, jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem i startą cebulą. Z liści wycinamy zgrubienia, faszerujemy mięsem i zwijamy gołąbki. Na spodzie garnka (wyłożonym porwanymi liśćmi) ściśle układamy gołąbki, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Na wierzch tarkujemy marchew i kładziemy natkę pietruszki. zalewamy bulionem, przykrywamy liśćmi i gotujemy półtorej godziny. Kwadrans przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda