Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Karkówka po myśliwsku - przepis Jana Dmitruka z Mielnika
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Karkówka po myśliwsku - przepis Jana Dmitruka z Mielnika
Składniki:
karkówka,
cebula, grzyby świeże lub mrożone (borowiki, opieńki, czy pieczarki)
olej rzepakowy, mąka, sól ziołowa, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, przyprawa do zup (maggi), cukier.
Przygotowanie:
Pokrojoną w plastry karkówkę posypujemy solą ziołową i mąką, obsmażamy na oleju z obu stron (po jednej minucie). Na dno brytfanny układamy pokrojone w duże kawałki grzyby, na nie mięso i na wierzch plastry cebuli. Zalewamy sosem przygotowanym z koncentratu pomidorowego, octu balsamicznego, przyprawy do zup i cukru (po 10 łyżek każdego składnika). Gdyby sosu było za mało można dodać 10 łyżek wody. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza w piekarniku z termoobiegiem przez półtorej godziny.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda