Parowce Zofii Zarzeckiej z Dołubowa

9 lutego 2018

Parowce Zofii Zarzeckiej z Dołubowa, fot. Renata Reda
Parowce Zofii Zarzeckiej z Dołubowa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Parowce Zofii Zarzeckiej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki: 

0,5 kg mąki pszennej 

jajko 

5 dkg drożdży 

szklanka mleka 

2 łyżeczki cukru, szczypta soli 

Przygotowanie: 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy trochę cukru. Po kilku minutach drożdże urosną. Do mąki dodajemy szczyptę soli i jajko, dolewamy drożdże i ugniatamy. Tak przygotowane ciasto musi kilkanaście minut rosnąć w ciepłym miejscu. Lepimy kulki jak na pączki. One też przez kilka minut powinny jeszcze zwiększać objętość. Gotujemy wodę, na garnku mocujemy lnianą ściereczkę. Parowce układamy na ściereczce i przez kilka minut trzymamy je na parze pod przykryciem. Podajemy według uznania - z sokiem, dżemem, czy sosem mięsnym lub grzybowym.




Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok