Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
jajko
5 dkg drożdży
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru, szczypta soli
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy trochę cukru. Po kilku minutach drożdże urosną. Do mąki dodajemy szczyptę soli i jajko, dolewamy drożdże i ugniatamy. Tak przygotowane ciasto musi kilkanaście minut rosnąć w ciepłym miejscu. Lepimy kulki jak na pączki. One też przez kilka minut powinny jeszcze zwiększać objętość. Gotujemy wodę, na garnku mocujemy lnianą ściereczkę. Parowce układamy na ściereczce i przez kilka minut trzymamy je na parze pod przykryciem. Podajemy według uznania - z sokiem, dżemem, czy sosem mięsnym lub grzybowym.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda