Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szare kluski - przepis Bożeny Mantur z Romanówki w gminie Siemiatycze
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy przez praskę. Surowe ziemniaki trzemy i w ściereczce wyciskamy z nich wodę do miski. Po pewnym czasie na dnie miski osiądzie skrobia ziemniaczana, wtedy wylewamy starą wodę i wlewamy nową. Po chwili znowu wodę wylewamy i taką mąkę ziemniaczaną mieszamy razem ze zmielonymi ugotowanymi ziemniakami i startymi surowymi. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej lepimy małe kuleczki, które wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po kilku minutach, jak kluski wypłyną, możemy je już wyjmować. Podajemy na przykład okraszone podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda