Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kociołek szczęścia - przepis Adeli Szabrackiej ze wsi Dołubowo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- mięso mielone np. z łopatki wieprzowej lub kurczaka.
- warzywa - marchew, cebula, pietruszka, por, czosnek, pieczarki.
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek.
- masło.
- serki topione.
- pomidory z puszki, świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Do gotującej się wody wkładamy warzywa - surowe i podsmażone. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy mięso. Gotujemy wszystko 10 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory. Gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy serki pomidorowe i doprawiamy zupę przyprawami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda