Żurek - przepis Marzeny Radeckiej z Szumowa

1 kwietnia 2018

Żurek - przepis Marzeny Radeckiej z Szumowa, fot. Renata Reda
Żurek - przepis Marzeny Radeckiej z Szumowa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Żurek - przepis Marzeny Radeckiej z Szumowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- 1 litr wody i 1 litr soku z kiszonej kapusty

- wędzonka (np. boczek)

- biała kiełbasa

- cebula, marchew, por, pietruszka, seler, czosnek

- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

- 3-4 łyżki mąki


Przygotowanie:

Na wędzonce gotujemy wywar z warzyw (pokrojone: marchew, seler, pietruszka, por, cebula) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 2-3 ząbków czosnku. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy sok z kiszonej kapusty. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę, dodajemy 3-4 łyżki mąki (według uznania) i robimy zasmażkę, którą następnie wlewamy do zupy. Do żurku dajemy sporą ilość majeranku. Gotoujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok