Tradycyjny ser - przepis Anny Kaczyńskiej ze wsi Szeligi-Leśnia w gminie Zambrów

20 kwietnia 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Tradycyjny ser - przepis Anny Kaczyńskiej ze wsi Szeligi-Leśnia w gminie Zambrów | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Tradycyjny ser - przepis Anny Kaczyńskiej ze wsi Szeligi-Leśnia w gminie Zambrów


Składniki:

  • 10 litrów swojskiego mleka
  • 400 mililitrów jogurtu naturalnego
  • podpuszczka cielęca
  • sól
  • dodatki do sera - np. czarnuszka, bazylia, czosnek, suszone pomidory, szczypiorek

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do temperatury 37-38 stopni Celsjusza, dodajemy jogurt, łyżeczkę soli i mieszamy. Powoli dodajemy podpuszczkę (w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 24-26 kropel podpuszczki).  Odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie zrobi się skrzep, który kroimy w grubszą kostkę, żeby oddzieliła się serwatka od skrzepu. Całość mieszamy. Dodajemy odpowiednie dodatki np. szczypiorek, mieszamy i czekamy jeszcze 10 minut. Potem odcedzamy na sita, dokładnie odciskają serwatkę. Skrzep leżakuje w sitach dobę. Potem taki ser jeszcze półtorej doby leży w solance (na 4 litry wody 250 g soli). Po tym czasie jest już gotowy do spożycia. 


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok