Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Tradycyjny ser - przepis Anny Kaczyńskiej ze wsi Szeligi-Leśnia w gminie Zambrów
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tradycyjny ser - przepis Anny Kaczyńskiej ze wsi Szeligi-Leśnia w gminie Zambrów
Składniki:
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do temperatury 37-38 stopni Celsjusza, dodajemy jogurt, łyżeczkę soli i mieszamy. Powoli dodajemy podpuszczkę (w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 24-26 kropel podpuszczki). Odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie zrobi się skrzep, który kroimy w grubszą kostkę, żeby oddzieliła się serwatka od skrzepu. Całość mieszamy. Dodajemy odpowiednie dodatki np. szczypiorek, mieszamy i czekamy jeszcze 10 minut. Potem odcedzamy na sita, dokładnie odciskają serwatkę. Skrzep leżakuje w sitach dobę. Potem taki ser jeszcze półtorej doby leży w solance (na 4 litry wody 250 g soli). Po tym czasie jest już gotowy do spożycia.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda