Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Legumina z jabłkiem - przepis Joanny Olszewskiej ze wsi Pęsy Lipno w gminie Zambrów
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- kilogram jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy je z mąką, mlekiem i jajkami. Do blaszek wysmarowanych masłem i bułką tartą wlewamy zmieszane składniki. Blaszki wstawiamy do piekarnika - zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Leguminę można polać śmietaną lub posypać cynamonem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda