Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1,3 kg schabu
4 łyżki soli
łyżeczka cukru
główka czosnku
2 łyżki majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego i łyżeczka pieprzu naturalnego
2 łyżki gorczycy i 2 łyżki kolendry
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z tłuszczu. W naczyniu mieszamy sól, cukier, majeranek, pieprz ziołowy i naturalny, wyciśnięty czosnek. W mieszance przypraw obtaczamy schab, dokładnie go ugniatając ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso trzymamy 5 dni w chłodnym miejscu, 2 razy na dobę je przekręcając i ugniatając w soku, który powstał z wody mięsa i przypraw.
Po 5 dniach mięso obmywamy z przypraw i rolujemy w mieszance zmielonej gorczycy i kolendry. Potem przez 2 dni suszymy w przewiewnym miejscu. Schab najlepiej przechowywać w lodówce w lnianej ściereczce - najdłużej będzie soczysty.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda