Suszony schab - przepis Haliny Kondrusik z Gródka

25 maja 2018

Suszony schab - przepis Haliny Kondrusik z Gródka
Suszony schab - przepis Haliny Kondrusik z Gródka



0:00
0:00
Suszony schab | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

1,3 kg schabu

4 łyżki soli

łyżeczka cukru

główka czosnku

2 łyżki majeranku

łyżeczka pieprzu ziołowego i łyżeczka pieprzu naturalnego

2 łyżki gorczycy i 2 łyżki kolendry


Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z tłuszczu. W naczyniu mieszamy sól, cukier, majeranek, pieprz ziołowy i naturalny, wyciśnięty czosnek. W mieszance przypraw obtaczamy schab, dokładnie go ugniatając ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso trzymamy 5 dni w chłodnym miejscu, 2 razy na dobę je przekręcając i ugniatając w soku, który powstał z wody mięsa i przypraw. 

Po 5 dniach mięso obmywamy z przypraw i rolujemy w mieszance zmielonej gorczycy i kolendry. Potem przez 2 dni suszymy w przewiewnym miejscu. Schab najlepiej przechowywać w lodówce w lnianej ściereczce - najdłużej będzie soczysty.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok