Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo

1 lipca 2018

Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo, fot. Renata Reda
Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo w gminie Dziadkowice.


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

szklanka mleka

3 dkg świeżych drożdży

szczypta soli, łyżka cukru

2 jajka

40 mililitrów oleju

1 kg kapusty kiszonej

suszone grzyby leśne

cebula

sól, pieprz

jajko do posmarowania ciasta



Przygotowanie:

Kapustę wyciskamy i kroimy. Podsmażamy na oleju z posiekanymi cebulą i grzybami (wcześniej namoczonymi). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy je do mąki, dajemy też szczyptę soli, 2 jajka, łyżkę cukru i olej. Dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby wyrosło.

Potem ciasto należy rozwałkować w kształt prostokąta. Na całej powierzchni przykrywamy ciasto farszem (niezbyt gruba warstwa). Zwijamy w rulon. Na wierzch z ciasta możemy zrobić dekorację - na przykład warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nakłuwamy, by farsz w trakcie pieczenia mógł odparować.

Kulebiak wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji powinny wyjść dwie tzw. keksówki. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok