Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Górka cielęca - przepis Łukasza Rakowskiego z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Górka cielęca z plackami ziemniaczanymi i sosem borowikowym - przepis Łukasza Rakowskiego z Białegostoku.
Składniki:
Przygotowanie:
Górce cielęcej nadajemy kształt roladki - ściskamy ją folią i zawiązujemy końce, by nie było dostępu powietrza. Tak przygotowane mięso wkładamy na pół godziny do wody o temperaturze 60 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni, na oleju podsmażamy borowiki, po pewnym czasie dodajemy do nich posiekaną cebulę. Potem wlewamy śmietanę i trzymamy na palniku aż sos zmniejszy objętość (następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem). Cielęcinę podsmażamy na oleju na złoty kolor, by uzyskać chrupiącą skórkę. Przygotowujemy placki. Ścieramy ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich jajko, pestki, sól i pieprz. Po wymieszaniu składników, nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy placuszki na złoty kolor. Kładziemy je na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Cielęcinę kroimy w medaliony. Na talerzu układamy placuszki, na nie nakładamy sos borowikowy i na wierzch kładziemy mięso.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda