Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi - przepis Łukasza Rakowskiego z Białegostoku
Składniki:
1 pęczek botwiny z młodymi buraczkami
200 ml kefiru
400 ml maślanki
1 pęczek koperku
50 g ogórka pokrojonego w cienkie paski
50 g ogórka pokrojonego w cienkie krążki
50 g rzodkiewki pokrojonej w cienkie plastry
50 g rzodkiewki pokrojonej w cienkie krążki
50 g szyjek rakowych
Sól, pieprz
do dekoracji: szczawik krwisty, kwiaty bratków
Przygotowanie:
Buraczki pieczemy i obieramy ze skórki. Botwinę zaparzamy w gorącej wodzie z octem i solą (potem odsączamy ją z wody). Buraki i botwinę miksujemy na gładki mus. Mus z buraków mieszamy z kefirem i maślanką, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zamrożone szyjki rakowe odmrażamy poprzedniego dnia w lodówce (nie trzeba ich już gotować, wystarczy opłukać i sprawdzić czy są dobrze oczyszczone).
W talerzu układamy kompozycję z ogórków, rzodkiewek, szyjek rakowych i posiekanego koperku. Dodajemy też szczawik krwisty i kwiaty bratków. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej chłodnikiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda