Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa pokrzywowa - przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
listki pokrzywy (najlepiej młode lub rwane z czubka rośliny)
cebula
ziemniaki
marchew
masło
mąka krupczatka
na 2 litry zupy - jedno żółtko, 1 litr śmietany i pół cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrzywę sparzamy gorącą wodą i siekamy. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy ją na maśle razem z posiekaną cebulą, dodajemy mąkę krupczatkę i dalej podsmażamy. Następnie dodajemy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw. Potem wkładamy pokrzywę i chwilę gotujemy. Dodajemy 1 żółtko i 1 litr śmietany (18 procent). Zakwaszamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda