Zupa pokrzywowa - przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny

5 sierpnia 2018

Zupa pokrzywowa, przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny - Fot. Renata Reda
Zupa pokrzywowa, przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny - Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zupa pokrzywowa - przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

listki pokrzywy (najlepiej młode lub rwane z czubka rośliny)

cebula

ziemniaki

marchew

masło

mąka krupczatka

na 2 litry zupy - jedno żółtko, 1 litr śmietany i pół cytryny

sól, pieprz


Przygotowanie:

Pokrzywę sparzamy gorącą wodą i siekamy. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy ją na maśle razem z posiekaną cebulą, dodajemy mąkę krupczatkę i dalej podsmażamy. Następnie dodajemy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw. Potem wkładamy pokrzywę i chwilę gotujemy.  Dodajemy 1 żółtko i 1 litr śmietany (18 procent). Zakwaszamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok