Wareniki - przepis Agaty Jóźwik i Sergiusza Niczyporuka ze wsi Budy

16 października 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Wareniki - przepis Agaty Jóźwik i Sergiusza Niczyporuka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 50 g oleju
  • 0,5 litra letniej wody

Farsz:

  • mięso z łopatki wieprzowej
  • cebula
  • olej
  • sól i pierz




Przygotowanie:

Do miski wkładamy mąkę, olej, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę. Mieszamy z nim podsmażoną, drobno posiekaną cebulę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Formujemy pierogi, które wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Po ich ugotowaniu podsmażamy je na rozgrzanym oleju.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok