Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Szuba w nieco innej odsłonie - przepis Mateusza Pietranika z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- śledź solony, kardamon, cynamon, goździk, liść laurowy, ziele angielskie i anyż
- marchew
- buraki
- ziemniaki, chrzan
- jajko
- majonez, sól, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Majonez można zrobić samodzielnie. Potrzebujemy do tego 2 żółtek, 1 jajka, łyżki musztardy (najlepiej Dijon), pół łyżki octu jabłkowego i około 250-300 ml oleju, do smaku soli. Wszystko blenderujemy aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Śledzie moczymy w wodzie 3-4 godziny. Potem je marynujemy. Potrzebny do tego jest olej i przyprawy: kardamon, cynamon, goździk, liść laurowy, ziele angielskie, anyż. Wcześniej przyprawy należy delikatnie sprażyć na patelni, by wydobyć z nich aromat i zalać olejem. Potem tak przygotowaną marynatę studzimy i zalewamy nią śledzia. Upieczone buraki i ugotowane marchewki kroimy z kostkę, mieszamy z majonezem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i mieszamy z chrzanem. Płat śledzia odsączamy z tłuszczu, podajemy go w całości. Na talerzu układamy naprzemiennie: łyżkę buraka z marchwią, łyżkę ziemniaków z chrzanem itd. Na to kładziemy śledzia. Obok nakładamy majonez przyprawiony czosnkiem niedźwiedzim, na którym kładziemy przepołowione panierowane jajko (ugotowane jajko obtaczamy w mące, surowym jajku i bułce tartej, na chwilę wkładamy do gorącego oleju).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda