Radio Białystok | Wiadomości | Kraj: Szansa dla producentów tradycyjnych wędzonek - będą odstępstwa od norm
Producenci wędzonek, którzy nie będą mogli spełnić nowych unijnych norm, muszą ten fakt zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii - zakłada projekt rozporządzenia ministra rolnictwa. Projekt został skierowany do konsultacji społecznych.
Projektowane rozporządzenie przewiduje, że do 31 sierpnia 2017 r. będzie wolno produkować i sprzedawać na terytorium Polski produkty mięsne wędzone tradycyjnie. Będą one jednak musiały spełniać obowiązujące normy, tj. dopuszczalny poziom benzopirenu może wynosić 5 mikrogramów na kg wędliny, a sumy innych związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) - 30 mikrogramów.
Po badaniach 200 próbek mięsa i wędzonych ryb okazało się, że 38 proc. przebadanych próbek przekracza zaostrzone unijne normy. Na 170 przebadanych próbek mięsa i produktów mięsnych wędzonych 65 próbek przekracza nowe limity zawartości WWA, z czego większość, tj. 51 próbek, to pobrane z kiełbas.
Projekt rozporządzenia zakłada, że "odstępstwem" zostaną objęte wszystkie wyroby mięsne wędzone tradycyjnie, a nie jak wcześniej zapowiadał minister rolnictwa - tylko te wpisane na listę wyrobów tradycyjnych czy innych systemów jakości żywności.
Ponadto wędzonki produkowane w sposób tradycyjny będą specjalnie oznakowane. Dlatego w rozporządzeniu proponuje się umieszczanie na nich znaku weterynaryjnego w kształcie kwadratu. Ma to je odróżniać od innych wędzonych wędlin, które będą spełniały nowe normy i będą mogły być sprzedawane na unijnym rynku.
Unijne przepisy przewidują, że po upływie trzyletniego okresu obowiązywania odstępstwa zostanie ponownie przeprowadzona analiza i zapadnie decyzja w sprawie dalszego utrzymywania odstępstwa.
Nowe unijne normy zaczną obowiązywać od 1 września. Dopuszczalny poziom benzopirenu może wynosić 2 mikrogramy na 1 kg wędlin, a sumy innych związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) mogą wynosić 12 mikrogramów w 1 kg wędlin.
Resort zaznacza, że prowadzone są szkolenia z zakresu prawidłowych technik wędzenia. Prowadzi je Centralny Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Brwinowie (Oddział w Radomiu). Do 10 lipca zrealizowano w ramach tego projektu 16 szkoleń informacyjnych, w których uczestniczyły 544 osoby. (PAP, oprac. koi)
Zobacz też:
Region: Podlaskie wędzonki spełniają unijne normy