Radio Białystok | Wiadomości | Białystok: 20 maja Noc Restauracji - okazja do spróbowania specjalnego menu
Potrawka wołowa z grzebieniami koguta czy krewetki z czarnym sezamem. W Białymstoku można zjeść odważne danie przygotowane przez wykwalifikowanych szefów kuchni.
Zamierzają to udowodnić lokalni restauratorzy, którzy po raz 5. biorą udział w akcji Noc Restauracji. Za dwa tygodnie, 20 maja kilkanaście lokali przygotuje specjalne nocne menu. Tegorocznym tematem przewodnim są zioła i przyprawy. Chodzi o pokazanie bogactwa podlaskiej kuchni - mówi pomysłodawca akcji Hubert Gonera.
- Białostoczanie coraz częściej kulinarnie eksperymentują - mówi Grzegorz Chlebowicz - szef jednej z restauracji specjalizującej się w serwowaniu wysokogatunkowych mięs.
W akcji Noc Restauracji bierze dział kilkadziesiąt lokali z Białegostoku, Gdańska i Poznania. Specjalnie na jeden wieczór restauratorzy przygotowują specjalne menu i pokazy kulinarne. Szczegóły można znaleźć na internetowej stronie przedsięwzięcia nocrestauracji.pl. (rm/wsz)