Radio Białystok | Wiadomości | Zwycięzcy XVII biesiady miodowej w Kurowie
Rywalizowało blisko 40 pszczelarzy z Polski północno-wschodniej. Miód ze spadzi iglastej Sławomira Semeniuka z Lubelszczyzny okazał się najsmaczniejszy w ocenie publiczności XVII biesiady miodowej w Kurowie.
Innego zdania było jury. Według kapituły najlepszy miód, również ze spadzi iglastej, przygotował Robert Łapiński z Łomży. Najlepsza nalewkę na miodzie, propolisówkę, zrobił Alfred Judycki z Augustowa.
Ogłoszenie wyników zakończyło oficjalnie XVII biesiadę miodową w siedzibie Narwiańskiego Parku Narodowego. (wsz/mag)
Nalewka na miodzie:
I. Alfred Judycki – propolisówka
II. Jarosław Topolański – krupnik
III. Eugeniusz Dmochowski – nalewka szlachecka
Miód w ocenie jury:
I. Robert Łapiński – spadź iglasta
II. Joachim Muczyński – miód malinowy
III. Sławomir Semeniuk – spadź iglasta
Miód w ocenie publiczności:
I. Sławomir Semeniuk – spadź iglasta
II. Iwona i Jarosław Topolańscy – miód z pszeńca leśnego
III. Alfred Judycki – miód bagienno – łąkowy
Zobacz też:
XVII Biesiada miodowa w Kurowie