Radio Białystok | Wiadomości | Czy z każdego mleka można zrobić zsiadłe mleko? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

Czy z każdego mleka można zrobić zsiadłe mleko? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

autor: Andrzej Ryczkowski, Kamil Kalicki

27.01.2017, 15:00, akt. 17.04.2017, 12:14

foto: Monika Kalicka
foto: Monika Kalicka

Czy z każdego mleka można zrobić zsiadłe mleko? - eksperyment Andrzeja Ryczkowskiego i Kamila Kalickiego

Pijemy coraz mniej mleka, ale z roku na rok rośnie spożycie jogurtów, maślanek i serów, czyli przetworzonych produktów mleczarskich - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Mleko jest przede wszystkim źródłem wapnia, białka i witamin, choć zawiera także fosfor, magnez i potas. Według dietetyczki Magdaleny Radziszewskiej, choć potrzebujemy przede wszystkim wapnia, które mamy w mleku świeżym, to dużo zdrowsze, szczególnie zimą, jest dla nas mleko zsiadłe. - To mleko jest znacznie lepsze dla naszego organizmu, zawiera kultury bakterii, które nie tylko poprawiają naszą odporność, ale i pracę naszego układu pokarmowego - dodaje dietetyczka. Świeże, nawet pasteryzowane mleko, należy jednak do produktów, które szybko i łatwo się psują. - Żeby przedłużyć jego trwałość powinniśmy je odpowiednio przechowywać - radzi Izabela Szamrej z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku. Najważniejsze jest zachowanie tzw. łańcucha chłodniczego. Chodzi o jak najszybsze przetransportowanie mleka z chłodni w sklepie do lodówki w domu. Nie dotyczy to mleka UHT, którego temperatura przechowywania jest wyższa od 20°C. Przeciętnie każdy z nas pije nieco ponad 3 litry mleka miesięcznie. Pomimo, że konsumpcja mleka spada, to co trzeci Polak spożywa je 2-3 razy w tygodniu. Równie często sięgamy po jogurty, zaś kefiry i mleko zsiadłe trafiają do naszego jadłospisu średnio 3 razy w miesiącu. Eksperyment dziennikarzy Polskiego Radia Białystok Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki postanowili sprawdzić, czy każdy rodzaj mleka nadaje się na mleko kwaśne. Kupili trzy różne rodzaje mleka dostępne w każdym sklepie: dwa pasteryzowane w różnych warunkach i UHT, odwiedzili także mlekomat z mlekiem prosto od krowy. Następnie mleko trafiło do słoików i w ciepłe miejsce. Po kilku dniach okazało się, że zsiadło się i nadawało do spożycia jedynie mleko prosto od krowy. W pozostałych słoikach, z mlekiem UHT i pasteryzowanym "doszło do jakiegoś procesu biologicznego", ale nie powstało zsiadłe mleko nadające się do jedzenia. (ar, kk/wsz) Zobacz też: Czy ufamy nieznajomym? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok Czy jesteśmy przesądni? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok Wymówki nietrzeźwych kierowców - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

| red: wsz, mak, ary

ZOBACZ TEŻ:


Czy ufamy nieznajomym? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

20.01.2017, 15:21

Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili sprawdzić zaufanie mieszkańców Białegostoku do obcych dzwoniących domofonem.


Czy jesteśmy przesądni? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

13.01.2017, 15:24

Według ostatnich badań CBOS tylko 9 proc. Polaków uważa się za pechowców, ale ponad połowa z nas wierzy w przynajmniej jeden przesąd.


Wymówki nietrzeźwych kierowców - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

30.12.2016, 15:22

Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili sprawdzić, ile prawdy jest w wymówkach, których używają kierowcy podczas badania alkomatem.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS









Cerkiew św. Michała Archanioła w Trześciance, foto: Olga Gordiejew
21.11.2017, 07:23, akt. 07:55

Cerkiew wspomina św. Michała





źródło: www.radio.bialystok.pl​