Radio Białystok | Wiadomości | To promocja tradycyjnych podlaskich kulinariów - impreza "Smaki Podlasia"

To promocja tradycyjnych podlaskich kulinariów - impreza "Smaki Podlasia"

autor: Grzegorz Pilat

2.07.2017, 10:59, akt. 3.07.2017, 13:36

To wydarzenie, promujące tradycyjne podlaskie potrawy.

"Smaki Podlasia" w Jurowcach, fot. Sylwia Krassowska
"Smaki Podlasia" w Jurowcach, fot. Sylwia Krassowska


0:00
0:00
"Smaki Podlasia" w Jurowcach - relacja Grzegorza Pilata | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Uczestnicy mogli posłuchać m.in. o tłoczeniu oleju lnianego

Setki zwiedzających wzięło udział w niedzielę (2.07) w imprezie pt. "Smaki Podlasia" w Wasilkowie. W trakcie zaprezentowane były m.in. potrawy regionalne znajdujące się na liście produktów tradycyjnych. Uczestnicy mogli obejrzeć i posłuchać o tradycyjnych sposobach wytwarzania kulinariów takich jak m.in.: tłoczenie oleju lnianego, wyrobu wędlin, wypieku sękacza, wyrobu masła, warzenia piwa i innych. 

Ważnym punktem programu była prezentacja kulinariów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa, m.in. z Żarnowa, Gródka, Szumowa, Studzianek, Kolna. 

Kuchnia wolna od chemicznych dodatków czy konserwantów

Zwiedzający podkreślają, że takie imprezy są potrzebne, by promować pyszną, podlaską kuchnię, która jest wolna od chemicznych dodatków czy konserwantów.

Dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Artur Gaweł mówi, że podczas imprezy chodzi o to, by pokazać podlaską kuchnię w praktyce.

Tak, by każdy mógł podejść, spróbować, spytać jak konkretne danie jest zrobione. Nasza podlaska kuchnia dla nas jest znana, natomiast przyjeżdżają do nas turyści z innych stron Polski i są zaskoczeni naszymi podlaskimi specjałami - tłumaczy Artur Gaweł.

Współorganizatorem festynu "Smaki Podlasia" jest "Podlasie SlowFest", w ramach którego zaproszeni kucharze, na co dzień szefowie kuchni w restauracjach, zaprezentują swoje umiejętności, wykonując dania z podlaskich produktów regionalnych.


źródło: mat. org. | red: mag, sk, zmj


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Ocalić od zapomnienia kulinarne perełki regionu – finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów"

17.05.2017, 15:28

Dzięki tej inicjatywie udało się rozpropagować i ocalić od zapomnienia wiele kulinarnych perełek regionu.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok