Radio Białystok | Wiadomości | Jak przechowywać świąteczne jedzenie, aby się nie zatruć?

Jak przechowywać świąteczne jedzenie, aby się nie zatruć?

autor: Włodzimierz Filipowicz

27.12.2017, 14:06, akt. 15:22

Jedzenie, które zostało po świętach i nie mieści się w lodówce, najczęściej przetrzymywane jest na balkonie, a później trafia do naszych żołądków. Jak przechowywać świąteczne potrawy, aby się nie zatruć? 

Fotolia.com
Fotolia.com


0:00
0:00
Jak przechowywać świąteczne jedzenie, aby się nie zatruć? - relacja Włodzimierza Filipowicza | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Jak mówi kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prof. Lucyna Ostrowska - temperatura na balkonie nie musi być temperaturą ujemną i może okazać się nieodpowiednią do przechowywania jedzenia. Dochodzą do tego także czynniki środowiskowe, takie jak wilgoć. 

"Spożycie takiej żywności może skończyć się zatruciem pokarmowym" - dodaje prof. Lucyna Ostrowska. 

Im więcej produktów, tym bardziej musimy obniżyć temperaturę w lodówce

Jeśli chcemy coś zjeść z potraw, które pozostały po świętach, to należy dobrze je przygotować, np. poprzez termiczną obróbkę, ale i odpowiednio przechowywać. 

Im bardziej lodówka jest przepełniona, tym ta temperatura nie jest taka jak na co dzień. Im więcej produktów, tym bardziej musimy obniżyć temperaturę w lodówce. Nawet jeśli ten bigos zostaje i chcemy go spożyć ponownie, to trzeba go przegotować. Gotowanie czy też dodatkowe pieczenie w większości przypadków nas zabezpiecza, ale nie podgrzewanie. Gdy temperatura w piekarniku jest za niska, potrawę tylko podgrzewamy i nie zabijamy tych drobnoustrojów, wtedy mogą zdarzyć się zatrucia pokarmowe - mówi prof. Lucyna Ostrowska.

| red: sk

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Jak nie marnować jedzenia? Obchody Światowego Dnia Żywności w Białymstoku

16.10.2017, 11:42

Szacuje się, że każdego roku Polacy wyrzucają do śmieci blisko 9 milionów ton jedzenia. To daje Polsce piąte miejsce w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. 


Jedzenie po świętach nie musi się zmarnować - trwa akcja "Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi"

17.04.2017, 07:32

Ciasta, jajka, miska bigosu, czy wędliny, które zostaną po świętach nie muszą się zmarnować. Rozpoczyna się ogólnopolska Akcja "Podziel Się Posiłkiem z Bezdomnymi".


Co trzeci z nas przyznaje się do wyrzucania jedzenia

11.10.2016, 15:36

Najczęściej do kosza trafiają: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - wynika z raportu opracowanego na zlecenie Federacji Banków Żywności.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok