Radio Białystok | Wiadomości | Jak przechowywać świąteczne jedzenie, aby się nie zatruć?
Jedzenie, które zostało po świętach i nie mieści się w lodówce, najczęściej przetrzymywane jest na balkonie, a później trafia do naszych żołądków. Jak przechowywać świąteczne potrawy, aby się nie zatruć?
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Jak mówi kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prof. Lucyna Ostrowska - temperatura na balkonie nie musi być temperaturą ujemną i może okazać się nieodpowiednią do przechowywania jedzenia. Dochodzą do tego także czynniki środowiskowe, takie jak wilgoć.
"Spożycie takiej żywności może skończyć się zatruciem pokarmowym" - dodaje prof. Lucyna Ostrowska.
Im więcej produktów, tym bardziej musimy obniżyć temperaturę w lodówce
Jeśli chcemy coś zjeść z potraw, które pozostały po świętach, to należy dobrze je przygotować, np. poprzez termiczną obróbkę, ale i odpowiednio przechowywać.
Im bardziej lodówka jest przepełniona, tym ta temperatura nie jest taka jak na co dzień. Im więcej produktów, tym bardziej musimy obniżyć temperaturę w lodówce. Nawet jeśli ten bigos zostaje i chcemy go spożyć ponownie, to trzeba go przegotować. Gotowanie czy też dodatkowe pieczenie w większości przypadków nas zabezpiecza, ale nie podgrzewanie. Gdy temperatura w piekarniku jest za niska, potrawę tylko podgrzewamy i nie zabijamy tych drobnoustrojów, wtedy mogą zdarzyć się zatrucia pokarmowe - mówi prof. Lucyna Ostrowska.
Szacuje się, że każdego roku Polacy wyrzucają do śmieci blisko 9 milionów ton jedzenia. To daje Polsce piąte miejsce w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności.
Ciasta, jajka, miska bigosu, czy wędliny, które zostaną po świętach nie muszą się zmarnować. Rozpoczyna się ogólnopolska Akcja "Podziel Się Posiłkiem z Bezdomnymi".
Najczęściej do kosza trafiają: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - wynika z raportu opracowanego na zlecenie Federacji Banków Żywności.