Radio Białystok | Wiadomości | Szlak kulinarny będzie promował kuchnię Polski i Litwy

Szlak kulinarny będzie promował kuchnię Polski i Litwy

autor: Iza Kosakowska

10.04.2018, 07:22, akt. 12:46

Polskie sery czy litewskie kindziuki - potrawy obu kuchni będą promować Polsko-Litewski Szlak Tradycji. W Puńsku odbyło się spotkanie przedstawicieli samorządów i organizacji turystycznych obu krajów oraz Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Spotkanie ws. Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji, fot. Iza Kosakowska
Spotkanie ws. Polsko-Litewskiego Szlaku Tradycji, fot. Iza Kosakowska


0:00
0:00
Szlak kulinarny będzie promował kuchnię Polski i Litwy - relacja Izy Kosakowskiej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Projekt ma opierać się na promocji kuchni polskiej i litewskiej, przez co więcej turystów będzie miało szanse poznać charakterystyczne, często też już zapomniane dania jak wędzone świńskie uszy czy litewska zupa ziemniaczana.

Polsko-Litewski Szlak Tradycji powstanie w tym roku. Zakłada stworzenie strony internetowej i wydanie albumu promującego inicjatywę. W planach są także spotkania i imprezy, zarówno po stronie polskiej, jak i litewskiej. W Puńsku odbędzie się festiwal smaków pogranicza, jesienią taki sam - na Litwie.

W ramach projektu powstanie aplikacja mobilna, a specjalna mapka wskaże turystom miejsca, gdzie będą mogli spróbować kołdunów, litewskich pielmieni czy tatarskich pierekaczewników lub kupić sękacza czy kindziuka.

Ze strony polskiej do projektu włączeni zostaną producenci regionalnej żywności zrzeszeni w grupie Podlaskie Smaki. Strona litewska jeszcze takiego szlaku nie stworzyła.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie otrzymał na ten projekt około 50 tysięcy złotych.


| red: zmj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Uczniowie walczyli w konkursie i gotowali tradycyjne regionalne potrawy [zdjęcia]

5.03.2018, 10:15

M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.


Kulinarny szlak w Podlaskiem - co można spróbować w okolicach Kruszynian i Biebrzy?

30.09.2017, 08:25

Babka, kiszka, kartacze, pierogi i marcinek. Nasz region jest bardzo bogaty smakowo i tym szlakiem także można podążać podczas weekendowych podróży.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok