Radio Białystok | Wiadomości | Pyszki, śledzie i grzyby z grochem – konkurs na tradycyjne podlaskie potrawy wigilijne w Tykocinie
Pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony i grzybowy, karp i inne ryby przyrządzone na wiele sposobów. To wszystko było na wigilijnych stołach przygotowanych przez różne organizacje na konkurs Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku "Tradycyjny stół wigilijny".
Konkurs rozstrzygnięto w Tykocinie, gdzie zebrało się ponad sto osób z całego województwa. Jury pod uwagę brało nie tylko smak potraw i wygląd stołu, ale też zachowanie wigilijnych tradycji. Najwyżej oceniono stół przygotowany prze Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrym Lesie w gminie Zbójna.
Przesłaniem konkursu jest pielęgnowanie tradycji, dlatego bardzo Wam dziękuje za zaangażowanie, jakie włożyliście w przygotowanie potraw i stołów, a przede wszystkim w to, że dbacie, aby te tradycje polskiego stołu, tak ciekawe i różne w naszym województwie, były wciąż żywe i aby o nich nie zapomniano - dziękował uczestnikom spotkania Jerzy Leszczyński Marszałek Województwa Podlaskiego.
W pierwszym konkursie "Tradycyjny stół wigilijny" wzięło udział ponad 30 organizacji z całego województwa.