Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają–także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”.
On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z kolei jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem. W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowanew dwóch odsłonach –wegańskiej(zaproponowane przez Anetę)i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy...Gotowanie według Anety i Jaśka oparte jest na mnogości wspólnych składników, aby pokazać, że nawet przy kompletnie odmiennym podejściu do kuchni można z tych samych lub bardzo podobnych produktów przygotować posiłki, które zjemy razem. Książka jest zarazem swoistą podróżą kulinarną, gdyż autorów inspiruje to nie tylko kuchnia polska, ale także dania, którymi świat zajada się od lat. Przykładowo –przepyszne, inspirowane kuchnią azjatycką bułeczki bao mają w książce swoją wersję z szarpanym mięsem wieprzowym, kimchi i sałatą rzymską, oraz wegańską –z boczniakami i pastą z czarnej fasoli. Z kolei rdzennie słowiański smalec Jasiek przyrządził w wariancie najbardziej tradycyjnym, na słoninie z dodatkiem jabłka, a Aneta w wersji roślinnej, z fasoli. Danie zaczerpnięte z kuchni niemieckiej, bo hamburgery są (to chyba oczywiste!)z... Hamburga, przygotować można w klasycznej odsłonie –z wołowiny albo nowocześnie –z grzybów i brązowego ryżu.
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska